Tekstschrijver worden?

In Nederland worden steeds meer mensen tekstschrijver. Met de komst van het internet is er steeds vaker vraag naar unieke webteksten. Wat dat betreft is er voor de tekstschrijver genoeg te doen. Maar hoe word je nu zo’n tekstschrijver? Welke verschillen zijn er met de tekstschrijver van voor het internet en die erna? In dit artikel zal je hopelijk een boel duidelijk worden.

Tekstschrijver online
De tekstschrijver van tegenwoordig werkt op een heel andere manier dan de tekstschrijver van vroeger. Webcontent is namelijk aan de orde van de dag.
Vroeger draaide het voornamelijk om losse folders en formulieren, samenvattingen of stukjes reclame. Tegenwoordig draait een website vaak om de inhoud, op het webcontent. Een tekstschrijver van nu moet daarom affiniteit hebben met het internet en weten hoe zoekmachines werken. Daarnaast moet hij of zij in snel tempo kunnen werken, want websites vragen altijd om meer inhoud.

Iedereen kan tekstschrijver worden
Over deze stelling zou je lang kunnen discussiëren, maar het komt er wel op neer. Iedereen met verstand van taal en het geduld om zich langer aan een tekst te zetten, kan zichzelf tekstschrijver noemen én – ook niet geheel onbelangrijk – zich als zodanig verhuren. Toch wordt er vaak wel onderscheid gemaakt tussen professionele tekstschrijvers en hobbyisten. Een tekstschrijver die schrijft voor zijn brood zal meer moeite doen een tekst goed te laten lopen dan een hobbyist, die niet afhankelijk is van zijn inkomsten als tekstschrijver. Over het algemeen geldt dan ook dat professionele tekstschrijvers zich goed verdiept hebben in het vak en veel weten over de Nederlandse taal en het internet.

Cursussen tekstschrijven
Een vaste cursus voor tekstschrijven is er niet. Wel zijn er meerdere cursussen te vinden voor creatief schrijven, columns schrijven, schrijven voor het internet en zakelijk schrijven. Een combinatie van deze cursussen maakt je natuurlijk breed inzetbaar. Toch is het aan te raden een cursus te doen die past bij je persoonlijke wensen en behoeften. Het is immers niet leuk om een cursus te doen waar je eigenlijk niets mee hebt.

Meer informatie
Als je meer informatie wilt, biedt het internet je een schat aan informatie. Voor beginnende tekstschrijvers kan dit erg leerzaam zijn.