Tekstschrijvers overzicht

Steeds meer bedrijven en ondernemers gaan in zee met een professionele tekstschrijver. De tekstschrijver draagt zorg voor de teksten die verschijnen in brochures, jaarverslagen, nieuwsbrieven en meer. Ook worden de teksten op een website vaak door een tekstschrijver geschreven. Dit is een mooie manier voor bedrijven om zich te profileren.

Freelance tekstschrijver
In Nederland en Belgiƫ werken de meeste tekstschrijvers freelance. Dat wil zeggen dat ze in te zetten zijn door meerdere
opdrachtgevers. Een tekstschrijver die als freelancer werkt heeft dus geen vaste baas en dus ook geen vaste inkomsten. Wel is hij vrij om in zaken te gaan met wie hij maar wil. De freelance tekstschrijver stelt vaak samen met de opdrachtgever een plan op. Gedurende een afgesproken tijd gaat hij aan het werk met de opdrachten.

Vacature voor tekstschrijvers
De meeste bedrijven hebben al een tekstschrijver in dienst. Veel vacatures in de branche zijn er dan ook niet te vinden. Wel kun je vaak vacatures vinden voor redactie- en redigeerwerk, maar dat verschilt van tekstschrijven. Omdat de banen niet voor het oprapen liggen, kiezen veel tekstschrijvers voor een eigen bureau. Als freelancer halen ze moeiteloos opdrachten binnen, want er is altijd vraag naar nieuwe teksten.

Tarieven
Een tekstschrijver binnen een bedrijf krijgt in de meeste gevallen betaald naar de CAO van zijn werkveld. In sommige gevallen wordt een andere CAO aangehouden. Een freelance tekstschrijver is echter een stuk duurder. Deze persoon werkt namelijk voor zichzelf en zal ook in de kosten van zijn bedrijf moeten voorzien. Gemiddeld gezien berekent een professioneel tekstschrijver zo’n 70 tot 120 euro per uur, exclusief BTW.

Tekstschrijver online
Ook de tekstschrijver is online. Op het internet kun je de meeste tekstschrijvers terugvinden. Via hun eigen website presenteren ze hun werkzaamheden. Zo kun je ook makkelijk met ze in contact komen. Je kunt de tekstschrijver via zijn website benaderen. De meeste schrijvers geven de optie om vrijblijvend een prijsopgaaf te maken. Tevens kun je je wensen duidelijk maken en informeren naar de mogelijkheden.